Események

Nincsenek események

Látogatók

Ma:18
Tegnap:16
A hónapban:386
Összesen:78258

Jelenleg online

Nincs
Föld órája PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Király András   
2009. március 20. péntek, 19:35

 Meglepve tapasztaltam, hogy még a TTIK-s sőt környetettanos és környezettudós hallgatók körében is alig ismerik néhányan a Föld órája nevű kezdeményezést. Ezek után meg sem lepődöm, hogy a "szakmán kívüliek" közül milyen kevesen hallottak róla(annak ellenére, hogy meglepő módon még a TV is említette a dolgot)

Az alábbiakban a szervezők levelét olvashatjátok!

 

Felhívás a "Föld órája" akció támogatására

2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve, melynek egyik sarokpontja a csillagos égbolt védelme. De ezzel nem csak az éjszakai látványt védjük, hanem földi környezetünket is. Napjainkban egyre több szó esik a klímaváltozásról, és a szélsőségessé váló időjárás hatásait magunk is érezzük. Arra kérjük, hogy városukkal, településükkel önök is csatlakozzanak egy olyan akcióhoz, amely jól látható módon felhívja a figyelmet a problémára. 2007-ben több mint kétmillió Sidney-i lakos, cég és maga a város is kikapcsolta a nélkülözhető fényeket egy órás időtartamra. A WWF, a nemzetközi természetvédelmi szervezet irányításával az idén már másodszor indul világméretben is az akció. Az „Föld Órája” rendezvénnyel csak egy piciny cseppnyit csökkenthetünk az energiapazarláson, de a figyelem felhívásával talán többet is előreléphetünk. 2008-ban több hazai város, köztük Budapest és intézmény csatlakozott az egy órás világításcsökkentéshez. Több település – a jó szándék ellenére – , azért nem kapcsolódott ténylegesen, mert pl. a díszvilágítást nem tudták a közvilágítástól függetlenül kikapcsolni. Ez már csak azért is tanulságos, mert ezeken a helyeken már csak a szükséges módosítással minden éjjel tehetnének Földünkért, ha éjfélkor lekapcsolnák az utána fölöslegesen működő díszvilágítást.

Nagyon hasznos lenne, ha ebben az évben még több települése, intézmény, vállalat és lakosok is csatlakoznának a nemzetközi akcióhoz, és március 28-án, szombaton este 20:30-tól kezdve egy órányi időszakra kikapcsolnák a köz-, vagyon-, és a közlekedésbiztonság szempontjából nélkülözhető fényeket. Az élhető Föld fenntartásához szükséges környezettudatos szemlélet kialakításában fontos lehet a sikeres akció. Az akció folyamán, a települések díszvilágításának kikapcsolásával, a városképet romboló, egyéb zavaró fények hatása kontrasztosan kiemelkedik. Ez lehetőséget ad arra, hogy az energiapazarló, sok esetben a megfelelő díszvilágítást elfojtó, elrontó fényszennyezésre is felhívjuk a figyelmet. A csatlakozó települések lakosai megfelelő időjárás esetén ismét felfedezhetik a csillagos égboltot városuk felett.

Szervezeteink szívesén közreműködnek az esemény koordinálásában, azok tanulságainak felfedésében. A Világítástechnikai Társaság szakmai segítséget nyújt az energiahatékony, zavaró fényektől mentes kültéri világítás megvalósításában. A Magyar Csillagászati Egyesület vállalja az akció idején, hogy a lakosok számára – az időjárás függvényében – bemutatásokat szervez. A nemzetközi kampányról további információ található a www.earthhour.org honlapon.

Kérjük, hogy március 28-án Önök is csatlakozzanak az akcióhoz, legyen mindenkié a „Föld Órája”!

Tisztelettel:

Nagy János elnök - MEE Világítástechnikai Társaság - www.vilagitas.org

Dr. Kolláth Zoltán elnök - Magyar Csillagászati Egyesület - www.mcse.hu

Csáki Roland kommunikációs igazgató - WWF Magyarország – www.wwf.hu

 

Néhány hasznos link a témában:

http://fenyszennyezes.csillagaszat.hu/hazai_fenyszennyezes_hirek/fold_oraja.html

http://www.earthhour.org/home/