Események

Nincsenek események

Látogatók

Ma:25
Tegnap:27
A hónapban:440
Összesen:82939

Jelenleg online

Nincs
Ökoestek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jankó András   
2011. október 04. kedd, 09:04

Öt alkalomból álló interaktív előadássorozat, kéthetenként, péntek este

Előadó: Jankó András ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. )

Helyszín: Napsugaras Ház - Alsóvárosi Tájház (Szeged, Nyíl u. 43.)

Támogató: Ökopolisz Alapítvány

Program:

 

Október 7. 17:00-19:00 Fenntarthatóság vagy átalakulás? Fausti csapdában vagyunk: reménykednénk, hogy a technológiai fejlődés megajándékoz minket még egy sűrű és nagy mennyiségű energiaforrással, miközben a mai hatalmunkat a „fosszilis energia ördöge” adta a kezünkbe, és ezt is túlnyomó részt a természet kizsákmányolására és kibillentésére sikerült felhasználni. Az olcsó energiaáradat hiányára nem létezhet egyetlen központi megoldás, csakis sok helyi. Erre már léteznek hasznos, eltanulható minták.

Október 21. 17:00-19:00 A pénz csak egy játékszabály, de az emberiség majdnem egésze számára élet-halál játékká vált. Így általában el is felejtjük, hogy ez csak egy játékszabály. Ősi játék, de nagy bolondságot rejt, mert mindent összemos, mindent becserélhetőnek tekint. Pedig ha kivágják az utolsó fát, mindegy lesz, mennyi papírfecnit nyomtatnak belőle. Nem puszta szórakozásból vagy kapzsiságból pusztítjuk közös otthonunk, hanem munkából. Hogyan szövetkeztünk ennyire magunk ellen? A „pénz logikája” szerint a saját érdekünket szolgáljuk, de mi van, ha mégse?

November 18. 17:00-19:00 Részt veszünk a világban, és részt teszünk a világba, minden egyes percünkben. Érezzük-e ezt? Vagy csak mintha elkapott volna minket egy nagy gépezet? „A legtöbb ember élete csendes kétségbeesés, és úgy mennek a sírba, hogy a daluk még bennük maradt” – H. D. Thoreau. A reklámok kórusban sugallják: ha tudod, mikor mit kell megvenned, csupa boldogság lesz az életed. Valamiért mégse varázsol el minket igazán ez a „csodavilág”, de a rikoltó hangzavarban inkább elrejtjük saját dalunk. Ha unod már ezt, szeretettel várunk egy közös „énekpróbára”!

December 2. 17:00-19:00 „A szemet-szemért elv csak vakká teszi az egész világot” – M. K. Gandhi. Sok bölcs ember rájött már arra, hogy egy feszültségekkel és zűrökkel teli társadalomban az egyetlen gyógyító erő csak az lehet, ha képes vagy többet adni, mint amennyit kaptál. Ez személyes kapcsolatokban tényleg működik, és az együttműködő, erőszakmentes kommunikáció tanulható. Társadalmunkat uraló absztrakt intézményekkel szemben sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet. Hogyan lehetünk jók, de nem naivok?

December 16. 17:00-19:00 Összefoglaló, élménybeszámolók, álmaink. Mit kaptunk egymástól a beszélgetések során, mit vittünk tovább az életünkbe, mit adtunk tovább? Milyen dalunkat szeretnénk még kibontakoztatni?

A helyszín: "A" betűvel jelölve Szeged, Nyíl u. 43.