Események

Nincsenek események

Látogatók

Ma:24
Tegnap:27
A hónapban:439
Összesen:82938

Jelenleg online

Nincs
TITOK - Bemutatkozó anyag a Tű Magazin (SZTE-JGYPK kari lap) számára PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Vörös Sándor és Nyőgér István   
2011. május 28. szombat, 22:21

A Tevékeny Ifjak a Természet Oltalmáért és a Közösségért az SZTE-n működő egyetemi zöld kör; nonprofit, önszerveződő, informális csoport. 2009 tavaszán alapították környezettan szakosok, azzal a céllal, hogy az egyetemen népszerűsítsék a környezettudatos magatartást, s ezzel együtt aktívan fejlődő hallgatói közösséget hozzanak létre. Másfél éve folyamatos bővülésben egyetemista tagjainkon kívül külsős, tenni akaró érdeklődők által is gazdagodunk.
2010. XI. 16-án csatlakoztunk a Humusz Szövetség által indított Nulla Hulladék Hálózathoz. Rögtön részt is vettünk a Nulla Hulladék Hét programjában, 2011 márciusában pedig tovább terjesztettük a szemléletet és céljait a VII. Árvízi Emléknapon és a XX. Közművelődési Konferencián. Szeretnénk elterjeszteni a hulladékmegelőzés szemléletét, s mélyebbre tekinteni a szelektív hulladékgyűjtésnél mint „a jéghegy csúcsánál”. Igyekszünk példát mutatni abban, hogy inkább kerüljük el a fölösleges hulladék-keletkezést, amit pedig nem tudunk helyettesíteni, s ezután is termelődik, különböző módokon használjuk fel újra.
A félév során ilyen céllal szerveztünk Csere-bere piacot az SZTE JATIK aulájában, könyv- és jegyzetbörzét piac-népszerűsítéssel a Móra ill. Károlyi Kollégiumban valamint piactúrákat a Mars téren. Amellett, hogy szélesítettük ismeretségeinket a helyi és környékbeli termelők körében (egymás jó tapasztalatait közös kinccsé téve), a bevásárlóközpontok fölösleges csomagolóanyagait is elkerültük, elérhető gyakorlatként hallgatótársaink előtt is.
Ugyancsak a Nulla Hulladék Program jegyében szervezzük a nyári Tikopia találkozót, amely ezúttal Szegeden lesz július 27-29. között. E program elsődleges célja országunk „zöld” hallgatói csoportjai és társszervezeteik képviselői közötti hálózatépítés és tapasztalatcsere, de egyénileg is lehet jelentkezni minden érdeklődőnek. Az egyik tervezett fő előadás is hulladékmegelőzés témájú.
Egyéb tevékenységeink: „zöld informálás", környezeti nevelés, környezetismeret és -védelem terjesztése, önkéntes természetvédelmi akciók koordinálása stb., továbbá szerveztünk e félévben egy „SZTE Zöld Tanszék Program”  próbaprojektet is. Együttműködünk más zöld és civil szervezetekkel (pl. Greenpeace szegedi csop., Szegedi Kat. Egy. Lelkészség, ...). A jövőben is hasonlóan jó célokat szeretnénk követni, dinamikus csapatban, jobbá téve a világot is.
Kérdéseiddel bátran keress! Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

Vörös Sándor és Nyőgér István
Tikopia hálózati koordinátorok
www.titokklub.org

  Nincs hozzaszolas.
Vendegkent is irhatsz, de ha tag vagy, kerlek jelentkezz be vagy regisztralj!
Beszelgess errol a cikkrol a forumban. (0 hozzaszolas)