Események

Nincsenek események

Látogatók

Ma:54
Tegnap:51
A hónapban:786
Összesen:84336

Jelenleg online

Nincs

Vörös SándorFigyelem! Figyelem!
2011.10.02 20:38:48

Közlemény!!!!!!

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. levelezőlistán a kezdőbetűtől j kezdőbetűig az e-mail címek technikai okok folytán véletlenül törlődtek! Ezért elnézést kérünk!

A helyzet megoldására, aki nem kap tőlünk e-mailokat a fent megnevezett címről, és szeretne továbbra is információkat kapni, azt kérjük jelezze felénk e-mailban!

Köszönjük!

Újra működik!!!

A http://www.titokklub.org/ már elérhető!

A régi oldal egyenlőre  http://kornyklub.jand.info címen érhető el

Újra működik központi e-mail címünk is a   Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. !

 

Felhívás

Zöldülő Tanszék Program 2012


Tisztelt Tanszékvezető Úr/ Tanszékvezető Asszony!

Tisztelt Tanszéki Munkatársak!


A Tevékeny Ifjak a Természet Oltalmáért és a Közösségért (TITOK Klub[1]),  Zöldülő Tanszék Programot hirdet a 2012. tavaszi félévére a Szegedi Tudományegyetem tanszékei, intézetei számára.

A Zöldülő Tanszék Program: 2011 tavaszán valósítottunk meg először ilyen témájú pilot projektet 8 tanszék bevonásával. A 2012. tavaszi félévben az Egyetem valamennyi karára, intézetére kiterjedő program, kezdeményezés, amely a dolgozók környezettudatos hozzáállását méri fel és fejleszti. Ez a program az ország más egyetemein is sikerrel fut (BME, ELTE), így vettük át és adaptáltuk a helyi viszonyokhoz. A Zöldülő Tanszék Programot a TITOK Klub, illetve egyetemista önkéntesek valósítják meg.


Zöldülő Tanszék Program menete:

1. Jelentkezési szándék jelzése: Szándéknyilatkozat kitöltése és visszaküldése legkésőbb 2012. március 20-ig.

2. A jelentkező tanszék, intézet kijelöl egy személyt a kapcsolattartásra és a program lebonyolítására.

2.1 A tanszék kommunikálja a programban való részvételt a hallgatók felé. Pl. A Zöldülő tanszék Program plakátjának kihelyezésével, illetve annak engedélyezésével.

3. A tanszékek, intézetek egy önértékelő lapot töltenek ki, amelyen súlyozhatják papírfogyasztásukat, közlekedési módjukat, hulladékgyűjtési szokásukat, energiafogyasztásukat, stb. A résztvevők számától függően ez online formában, illetve személyes találkozó keretében fog történni.

A teszt kitöltésére legkésőbb 2012. március 26-ig van lehetőség.

4. A teszt kitöltés után értékeljük a teszteket, valamint felmérjük, hogy miben segíthetünk az adott tanszéken annak érdekében, hogy környezettudatosabb legyen. Pl. zöld hírlevelek küldése, szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságának vizsgálata, hatékonyság javítása, környezettudatos tisztítószerek, írószerek használatának lehetőségekhez mérten való növelése, díjmentes gyűjtőpont kihelyezés. Stb.

5. A tesztek értékelésével, és a tanszéken megvalósuló környezettudatos intézkedések összessége adja azt az értéket, amely alapján rangsoroljuk a jelentkező tanszékeket.

6. A program végén visszajelzést kérünk a megvalósított programról.

7. 2012. május 10. Eredményhirdetés és díjazás.

Amennyiben csatlakozni kíván Zöldülő Tanszék Programhoz, a jelentkezéseket e-mailban várjuk 2012. március 20-ig a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. címre.

 

Tisztelettel:

A TITOK Klub Csapata


A Zöldülő Tanszék Program a Zöld Lépések (Green Steps) Program része, amely az Európai Bizottság támogatásával valósul meg.[1] TITOK Klub: A Szegedi Tudományegyetemen bejegyzett öntevékeny csoport, zöld kör. www.titokklub.org

e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

 Címkék: Fiatalok Lendületben Program | TITOK Klub | Szeged | SZTE | Mobilitás | Zöld Lépések | logópályázat

Találatok: 3651 | Bővebben...


 
Zöld lépéseket indít a Tevékeny Ifjak a Természet Oltalmáért és a Közösségért!
2011.09.30 12:34:04

 

2011. szeptember 1.-én elindítottuk a Zöld lépések/Green Steps elnevezésű projektünket, amely a különböző környezettudatosságra serkentő programok színes kavalkádja.

Célunk, hogy zöld lépésekkel vigyük közelebb a Szegedi Tudományegyetem polgárait a környezettudatos szemléletváltáshoz, gyakorlati megvalósításához. Fiatalokként feladatunknak érezzük a fenntartható és tudatos magatartási minták terjesztését és átadását. Úgy véljük, hogy a fenntarthatóság és a környezettudatosság záloga az a változás, amely az emberek gondolkodásában, a környezetükhöz való viszonyukban rejlik. A projektünk összhangban áll az Egyetem által követett zöld irányelvekkel (zöld iroda, zöld intézmény), ehhez igazítva ösztönzünk mindenkit aktivitásra, kreativitásra és környezettudatos viselkedésre!

 

Várunk mindenkit a rendezvényeinkre, programjainkra, hogy közösen tegyük meg azokat a bizonyos első Zöld lépéseket!

 

Októberi programjaink:

Piac túra (okt. 1.)

Logó pályázatot hirdetünk a TITOK Klub arculatának megújításához (okt. 14.).

 

Állandó programjaink:

Piac túrák, hogy megismerjük közösen a helyi termelőket és a legjobb árukat!

Zöldülő Tanszék Program a különböző tanszékek zöld magatartásának erősítése!

Online Csere-Jegyzet Adatbázis létrehozása a honlapon, hogy tud milyen jegyzetet, kitől kérhetsz kölcsön!

 

Időszakos programjaink:

Csere-bere börzék októbertől a TIK-ben, hogy a feleslegessé vált tárgyainkkal örömet szerezzünk másoknak!

Tanulmányutakat, üzemlátogatásokat szervezünk a közelbe és távolra egyaránt, hogy lássuk, tapasztaljuk, mi honnan jön és hova megy!

 

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, akkor kövesd nyomon a programjainkat a honlapunkon: www.titokklub.org és a facebook oldalunkon (TITOK Klub). Ha szívesen bekapcsolódnál, az egyes programok megvalósításába, akkor írj nekünk (és gyere el a heti rendszerességgel tartott gyűléseinkre! (részletek a honlapon, facebookon, levelezőlistán)

 

Fő partnereink:

- SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ

- MOSTart Nemzetközi Kulturális Közhasznú Egyesület

 

 

Ez a projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg.

 Címkék:

Találatok: 4387 | Bővebben...


 
Kisfilmek Nulla Hulladék jó gyakorlatokról
2011.05.22 16:50:34

 

Ha közösségi kezdeményezésekről, Nulla Hulladék jó gyakorlatokról készült kisfilmeket szeretne látni, akkor látogasson el a Humusz Szövetség Videótárába (http://www.humusz.hu/filmek). Kisfilm készült például javítóműhelyekről, közösségi bicikliszerelő műhelyről, a várpalotai komposzt programról, a nagykamarási biozöldség-termelő programról, cserebere börzékről valamint egy budapesti adományboltról, a BME Zöld Kör által kitalált és megszervezett Zöld Tanszék versenyről, repoharas fesztiválokról, retextilesekről, de a Barát utcai bálról is. A Videótár egyre bővül, nemcsak hazai, hanem külföldi példákkal is. Bármelyik film átvehető és belinkelhető más oldalakra. Sőt, egy átvehető bannerrel (http://www.humusz.hu/atveheto-boxok) az egész Videótár belinkelhető.

 Címkék:

Találatok: 4230 | Bővebben...


 
Gyakran Ismételt Kérdések a hulladékcsökkentésről
2011.05.22 16:41:05

 

Hol juthatok hozzá jó minőségű használt kerékpárhoz? Hol találok környezetbarát termékeket? Hol adhatom le az elromlott elektonikai készülékemet? Mit lehet tenni a használt sütőolajjal? Hol lehet beszerezni újrapapírból készült iskolai füzeteket? Hogyan igényelhet egy társasház szelektív hulladékgyűjtési szolgáltatást?
Ilyen és hasonló kérdésekre talál választ a Humusz Szövetség Tudástárában, a Gyakran Ismételt Kérdések (http://www.humusz.hu/gyik) menüben. Nulla Hulladék jó gyakorlatokról pedig a nullahulladek.hu oldalon olvashat bővebben.

 Címkék:

Találatok: 4723 | Bővebben...


 
Már több mint 100 Nulla Hulladék jó gyakorlat a neten!
2011.05.06 20:02:31

Ötleteket keres ahhoz, hogy milyen programok szervezésével tudná bevinni a „zöld” gondolatot az iskolába, a helyi közösségbe, a munkahelyére, az otthonába? A nullahulladek.hu éppen azért jött létre, hogy ehhez segítséget nyújtson. Filmek, cikkek, linkek, dokumentumok – mind egy helyen. A tartalom folyamatosan bővül. Segítsen Ön is!

Teljes élet – nulla hulladék. Oldjuk meg maradék nélkül!” Ez a Humusz nullahulladek.hu oldalának fő üzenete.

A Humusz szerint ugyanis a teljes élethez nincs szükség szemétre. Sokkal inkább belső fejlődésre, jól működő közösségekre, kreatív, tartalmas tevékenységekre.
A Humusz szerint ugyanis a teljes élethez nincs szükség szemétre. Sokkal inkább belső fejlődésre, jól működő közösségekre, kreatív, tartalmas tevékenységekre.
A Humusz szerint ugyanis a teljes élethez nincs szükség szemétre. Sokkal inkább belső fejlődésre, jól működő közösségekre, kreatív, tartalmas tevékenységekre.

A nullahulladek.hu oldal az olyan kezdeményezések, jó gyakorlatok gyűjtőhonlapja, amelyek valamilyen módon a fenti célok elérését szolgálják. A fókuszban ugyan a hulladékcsökkentés áll, de - mivel a hulladékprobléma nem oldható meg kizárólag a hulladékra koncentrálva – az összegyűjtött példák sok más témakört is érintenek.

Kisfilm készült például javítóműhelyekről, egy közösségi bicikliszerelő műhelyről, a várpalotai komposzt programról, a nagykamarási biozöldség-termelő programról, cserebere börzékről valamint egy budapesti adományboltról, a BME Zöld Kör által kitalált és megszervezett Zöld Tanszék versenyről, repoharas fesztiválokról, retextilesekről, de a Barát utcai bálról is. A Videótár (http://www.humusz.hu/filmek) egyre bővül, nemcsak hazai, hanem külföldi példákkal is. A kisfilmekhez átvehető videobanner (http://www.humusz.hu/atveheto-boxok) készült, amit bárki beköthet a saját oldalára, ha szeretné, hogy ezeket a filmeket minél többen láthassák. De ha csak egy-egy film tetszik meg, természetesen azt is be lehet linkelni bármilyen oldalra.

A cikkek között például pedagógusok beszámolóit olvashatjuk arról, hogy hogyan szerveztek meg egy-egy zöld programot (pl. zöld disco-t, zöld karácsonyt) az iskolájukban. Megismerhetünk olyan szolgáltatásokat, amelyet hazai vagy külföldi civil szervezetek működtetnek azért, hogy minél több tárgyat újra lehessen használni (pl.cserepiacok/börzék, újrahasználati központok, adományboltok). Az üzleti szektorból is akad jó néhány előremutató kezdeményezés itthonról és külföldről is: repohár fesztiválokon, tej visszaváltható üvegben, kimérős termékek Olaszországban.

A téma iránt érdeklődőknek hasznos lehet az oldal Eseménynaptára is. Ebben a Humusz olyan eseményeket tüntet fel, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a Nulla Hulladék témakörhöz. Az Eseménynaptár felöltését a Nulla Hulladék Hálózat tagjai segítik, ezért az ország minden tájáról kerülhetnek ide hírek. Az oldalon a Hálózat céljairól, működéséről, tagjairól is találni bővebb leírást.
Az oldalt a Humusz folyamatosan frissíti, és szívesen vesz minden tudósítást, információt olyan jó gyakorlatokról, amelyek illeszkednének a honlap tartalmához, de egyelőre még nem szerepelnek rajta. Ha Ön tud ilyen jó példáról, kérjük írja meg a megelozes(kukac)humusz.hu címre.

Köszönjük!

HumuszCímkék: HUMUSZ | Teljes élet - Nulla hulladék

Találatok: 4663 | Bővebben...


 
Szeged Legkörnyezettudatosabb Középiskolája Verseny 2010
2011.01.30 21:12:44

Szeged Legkörnyezettudatosabb Középiskolája Verseny 2010. december 10. 13-17 h

"Az „ÖQ Klub – Ne csak egy napra legyél környezettudatos” című program célja a szegedi fiatalok fenntartható életmódjának és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintáinak pozitív irányú befolyásolása, fenntarthatóságra épülő fogyasztói értékrendjük kiépítéséhez szükséges kompetenciák fejlesztése, kialakítása valamint pozitív viselkedésváltozás a környezettudatos, bölcs, „ökointelligens” kompetenciákkal rendelkező ifjúsági sport és szabadidős tevékenységek általi nemformális nevelése."

A rendezvényhez hozzájárulhatot a TITOK Klub is, a szervezők (SZTE-JGYPK HÖK-ÖQ Klub) meghívásának köszönhetően.
Klubunk két versenyfeladattal (szelektív hulladékválogatás, környezettudatos activity) jáult a versenyhez, valamint állandó standunk volt, ahol pluszpontokat szerezhettek a versenyző csapatok tesztkitöltéssel, továbbá információkkal szolgáltunk környezetvédelem, hulladék-megelőzés, nulla hulladékkal kapcsolatosan.
Mindemellett résztvettünk a versenyző csapatok zsűrizésében és hozzájárultunk néhány hasznos ajándékkal a dijakhoz. Majd résztvettünk az értékelésen , amelyet a díjátadás zárt. A program sporttal folytatódott a következő napon.

Véleményem szerint, mind a versenyző csapatok, mind a szervezők számára hasznos volt a program, amelyen mindenki tanulhatott valami pluszt.
Továbbá ezúton köszönjük az SZTE JGPK HÖK-ÖQ Klub megívását, illetve a TITOK Klub azon tagjainak segítségét, akik valamilyen formában hozzájárultak a programon való részvételhez, kivitelezéshez, helytálláshoz.

További információk, képek a versenyről: http://oqklub.eu/index.php/aktualisCímkék: verseny | környezettudatos középiskola | Szeged | SZTE JGYPK HÖK | SZTE | ÖQ Klub | TITOK Klub

Találatok: 4816 | Bővebben...


 
A TIK TITOK Napról
2010.11.28 21:56:18

Valamivel több, mint két hetes egyezetés, szervezés eredménye képen 2010. november 24-én megtarthattuk a TIK TITOK Napot. Az érdeklődő egyetemi polgárok 9-től 18 óráig találkozhattak velünk, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.
Nem véletlenül választottuk, ezt az időpontot hiszen, ezen a héten 2010. november 20- tól 26- ig. tartották az Európai Hulladék-megelőzési Hetet, továbbá a Nulla Hulladék Hálózat, Nulla Hulladék Hét programsorozatát is. A hálózat friss tagjaiként, mi is bekapcsolódtunk az országos programok sorába. Egyetemi öntevékeny zöld körként, a hulladék-megelőzésre való felhívás, illetve ennek elemeinek megismertetése volt a cél. Mindemellett az érdeklődők megismerhették Klubunk tevékenységét, továbbá csatlakozhattak hozzánk, illetve feliratkozhattak a levelezőlistánkra.

A programunk volt

Nulla Hulladék, Hulladék-megelőzés információk, környezetvédelem
Tesztek (klíma, hulladék, komposzt, közlekedés)
Ökológiai lábnyom számítás
Zöld Tanszék mintaprojekt bemutatása
TITOK Klub információk, projektek, rendezvények, elérhetőségek, stb.

A legtöbben tesztet töltöttek, ökológiai lábnyomszámítási kérdőívet töltöttek. Mindamellett, hogy a helytelen válaszokat közösen megbeszéltük, kijavítottuk, illetve értékeltük. A tesztet ajándékba adtuk, amelyiknek volt üres oldala, arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a másik oldalán még van hely, mondjuk jegyzetelni:)
Mindenki kapott ajándékot, aki töltött valamit. (Például: almát, irattartót, WWF-es re tollat, ismeretterjesztő kiadványokat, könyvjelzőt, stb.) adtunk ajándékba.

Úgy vélem sikeres volt rendezvényünk, és remélhetőleg néhány új taggal frissül aktív csapatunk, hiszen több tucat komolyabb érdeklődőnk volt. A tavaszi félévben pedig bőven lesz feladatunk. :)

Továbbá köszönöm mindenkinek, aki részt vett benne, még akkor is, ha csak a legkisebbet tette hozzá. :)

Szuperek vagytok!

Hajrá TITOK Klub:)

Életképek: és benne voltunk a tv-ben :)

Ezúton közhírré tétetik, hogy a TIK TITOK Napról készült egy riport a Szeged Tv. jóvoltából. A riport a 2010. november 24-i híradóban került bemutatásra este 19 órakor. Továbbá megtekinthető online és letölthető a Szeged Tv. honlapjáról.

http://titokmedia.blogspot.com/Címkék: Nulla hulladék | TITOK | TIK

Találatok: 5040 | Bővebben...


 
TITOK Klubos hétköznapok
2010.11.21 19:45:27

Most erről szeretnék kicsit írni, hogy legyen erről is képetek...

Minden csütörtök este összegyűlünk, és ha éppen nem a szervezés köti le időnket akkor a tervezés és az észrevételek aktuális dolok átbeszélése, felmerült problémák, feladatok megoldása fél órában, na jó kicsit néha többet is igényel... :) Ezután két lehetőség van. Az egyik az, hogy előadást tartunk. Ez azt jelenti, hogy egyik tagunk előre jelzett időpontban és témáról beszél és mutatja be, vagy éppen egy felmérésünk eredményét elemezzük. Ilyen volt pl. A komposztálásról, egészséges táplálkozásról. Felmérés volt pl. a tavasszal elvégzett vadlerakó felmérés eredményeinek megbeszélése.
A másik lehetőség, hogy valamilyen környezetvédelemmel kapcsolatos, filmet nézünk meg és beszéljük meg, vonjuk le a konzekvenciát. Mindezalatt répát, vagy almát, illetve valamilyen egészségesebb rágcsálnivalót is biztosítunk.
A gyűlés vége után pedig egyéni belátás szerint lehet valami barátságos helyre beülni, beszélgetni, barátkozni, lazítani, vagy éppen valamit megnézni. :)
Aktív tagok létszámának tükrében jelenleg átlagosan egy tucatnyi ember fordít időt és energiát, a Klub működtetésére. A szervezés és kivitelezést pedig az ebből kovácsolódott tagok végzik. Ez azt jelenti, hogy szabadidőnket fordítjuk a nemes célok megvalósítására, a gyűléseken túl is. Reményeink szerint mindkét kör bővülni fog és így eredményesebbek lehetünk :)

Életképek egy gyűlésről: 2010. október 21. Nyőgér István: Egészséges táplálkozásCímkék: TITOK Klub SZTE

Találatok: 2087 | Bővebben...


 
Születés Ünnep Szeged TITOK Klub előadása
2010.10.20 22:40:22

2010.10.15  SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Tagintézménye

1. terem
15.50-16.30 • Környezetvédelem a gyermekgondozásban,-nevelésben. Gyakorlati példák, tanácsok gyermekeink jövőjéért Pintér Éva Beszélgetés TITOK klub

Az előadást időben a megadott helyen elkezdhettük. Körülbelül 10-en vettek részt az előadáson, melyet Pintér Éva tartott meg. Nagyon sok fontos dologről esett szó, a táplálkozástól, a mindennapi okosságokig. Az előadás fantasztikusan sikerült, öröm volt látni az érdeklődő arcokat, majd a maradék 5-10 percben a felmerülő, kérdéseket is megbeszéltük. A helyszínen szórólapokat helyeztünk el, illetve egy új kapcsolattal gazdagodtunk. :)

Az előadásért köszönet: Pintér Évának

A lehetőségért, köszönet a Magyarországi Dúlák Egyesülete szegedi csoportjának

http://programajanlo.babafalva.hu/szuletes-unnep-szeged/

http://www.egyensuly-csaladicentrum.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=18&Itemid=27Címkék: Születés ünnepe | TITOK | környezetvédelem

Találatok: 2836 | Bővebben...


 
Öko-Nap Bonifert Domonkos Általános Iskolával
2010.10.20 21:58:41

2010. október 7-én részt vettünk a szegedi Makkosházi Általános Iskola Öko-Napján. A diákok különböző versenyeken vettek részt, melynek a TITOK Klub is részese volt, annál inkább az a három ember, aki a három állomást vezette, amit vállaltunk. Személy szerint köszönet Pintér Évának, Szániel Ádámnak, Vörös Sándornak.

A megérkezésünk kicsit döcögős volt, de aztán gyorsan minden és mindenki a helyére került.

Három állomás: Madarak felismerése hangokról, képekről, Hulladékszelektálás, Környezeti activity. A kisebbeknek állatokat kellett eljátszani, míg a nagyobbaknak egyszerűbb környezettel kapcsolatos dolgokat.

 

A délelőtt során mindannyian kitettünk magunkért és úgy vélem a kicsi és nagyobb diákok egyaránt jól érezték magukat és nagyon ügyesek is voltak. :) A hibátlanul elvégzett feladatokért max. 10 pont volt adható, de előfordult hogy többet is adtunk, ha indokolt volt, viszont vontunk is, ha úgy alakult.

A rendezvény délig tartott, mely kellemes beszélgetéssel, értékeléssel zárult a szervezők körében :)

 

http://www.makkoshazi-altisk.sulinet.hu/iskola/index.php/fooldal/1-iskolai-elet-rendezvenyek/66-oekonap-2010-oktober-7

 

Életképek:

 

 

Környezettudatos activity Évával

 

Madárhangok és képek felismerése Ádámmal 1

 

 

Madárhangok és képek felismerése Ádámmal 2

 Címkék: Ökonap | TITOK | Klub

Találatok: 2155 | Bővebben...


  1. oldal / 2
« ElsőElőző12KövetkezőUtolsó »
Blog about joomla | IDOBlog - blog for joomla 1.5