Események

Nincsenek események

Látogatók

Ma:25
Tegnap:27
A hónapban:440
Összesen:82939

Jelenleg online

Nincs
Bajusz Tamás
Hulladékból Termék
2009.05.22 11:32:57

szegedre érkezik a Hulladékból Termék Kiállítás

(lényeget lásd lent!)

 

Újra Szegedre érkezik a Környezetvédelmi Operatív Program támogatásával, a Gazdasági, Közlekedési és Energiaügyi Minisztérium, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fővédnökségével útjára indított Hulladékból Termék Kiállítás. Az elmúlt 3 évben a kiállítást 30 hazai nagyvárosban, több mint 160.000 érdeklődő láthatta és segítségével megtapasztalhatta azt, hogyan válnak újra hasznos tárgyakká hétköznapi hulladékaink a szelektív hulladékgyűjtés által.

 

M e g h í v ó

 

Ezúton tisztelettel meghívjuk a szegedi "HULLADÉKBÓL TERMÉK" kiállítás ünnepélyes megnyitójára és a kiállítás megtekintésére.

 

A megnyitó időpontja: 2009. május 26. (kedd) délután 14:00 óra

A megnyitó helyszíne: Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központban

Cím: 6722 Szeged, Ady tér 10.

 

A megnyitó programja:

 

Köszöntő-A környezetvédelem és a környezeti nevelés Szegeden

Nagy Sándor, Szeged Megyei Jogú Város Alpolgármestere

A KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A KÖRNYEZETI NEVELÉS FONTOSSÁGA

DOMBI ANDRÁS, Egyetemi Docens, Innovációs Igazgató, Szegedi Tudományegyetem

körforgás a környezetért: szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás

Viszkei György, ÖKO-Pannon Kht. Ügyvezető igazgatója

 

 

További információ

www.hulladekboltermek.hu

 

A HULLADÉKBÓL TERMÉK kiállítás Szegeden 2009. május 26. és június 12 között, hétfőtől - péntekig 9:00-20:00 óráig, szombaton 9:00-16:00 óráig ingyenesen tekinthető meg

 

                           

Hellóka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!lényeg itt:

 

 

 A TIKben ki van plakátozva egy részletes program! Nagyon jó lenne ha valaki(k) el tudnának menni mindre, mert fontos lenne tájékozódnunk, és NEM AKÁRKIK tartanak előadást! (Személy szerint én, aznap nem tudok Szegeden lenni) Csak 20 perces előadások, be is oszthatnátok egymás között...lehetne kapcsolattartó levelezési címeket, neveket, segítségeket szerezni, kiadványokat, vagy letölthető anyagokat megismerni, vagy csak érdeklődve meghallgatni. Viszont utánna szeretnénk ha rövid beszámolót adnának azok akik voltak!!!

Köszi.

Előadások (május 26.):

1. 14:30

    Hulladék-business és fenntarthatóság (A hulladékgazdálkodás megítélése a fenntarthatóság szempontjából) Dr. Gyulai Iván igazgató, Ökológiai Intézet a fenntartható fejlődésért Alapítvány

2. 14:50

    A koordináló szervezet szerepe a hazai hullaékgazdálkodásban, Viszeki György ügyvezető igazgató, ÖKO-Pannon Kht.

3. 15:10 

    KÖRNYEZETI OKTATÁS A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMEN, DR RAKONCZAI JÁNOS intézetvezető („Lássatok csodát…”: Környezettudományi Intézet, http://www.sci.u-szeged.hu/kti/index.htm) egyetemi docens, SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Természeti Földrajz és Geoinformatikai Tanszék.

4. 15:30

     Szeged Regionális Hulladékgazdálkodási Programja (ISPA 2000/HU/16/P/EP/005), valamint a Szeged térségi szelektív hulladékgazdálkodási rendszer bemutatása, Szabó Ferenc ügyvezető igazgató, Szegedi Környezetgazdálkodási Kht.

 Címkék:

Találatok: 1672 | Bővebben...


 
Ecsedi János Krisztián
ÉBRESZTŐ
2009.05.18 11:56:48
Az utóbbi időben felgyorsultak a folyamatok a Föld lakosságának gyérítésére. Valóban sokan vagyunk a Földön, mert ha mindenki német színvonalon szeretne élni, akkor 6 db Föld kellene a mostani lakosság eltartásához. Neves szakemberek vannak megfizetve a népesség birkásításért. A médiák a legfőbb kiszolgálóik. Például azért nem tesz semmit egyik világszervezet sem, hoigy naponta 3000 ember hal meg maláriában, míg, ha sertés-influenza vírussal fertőződik meg valaki Új-Zélendon, akkor arról vezető hírekben számolnak be a médiák a főműsorban! Azzal egyetérhet mindenki, hogy valóban sokan vagyunk,és valóban nagy baj lesz, ha így nő a Föld népessége, de azzal már nem, hogy így kell gyéríteni a lakosságot! Vannak azonban --igaz évtizedek kellenek hozzá-- olyan szelíd módszerek amelyek alkalmasak lennének a népsségszám lassú, de eredményes csökkentésére. Vajon miért nem ezeket alkalmazzák a hátérhatalom irányítói? Azért mert, akkor nem tudnának belőle meggazdagodni!!! Előadásaimon ezekről is fogok beszélni.

Üdvözlettel: Weixl-Várhegyi László

Az előadásaimat szervezők részére ajánlott tájékoztató:

 

 

A TUDATOS ÉLETÉRT ÉS A TUDATOS EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSÉRT

 

Weixl-Várhegyi László diplomás természetgyógyász aki soha nem hallott megvilágításba helyezi az egészséget és betegségeket, azt a károsító és veszélyes életmódot, melyet jelenleg folytatunk. Kézzelfogható megoldást kaphatunk életünk meghosszabbítására és egészségünk tudatos megőrzésére.

 

Gondolatébresztők az előadás mondanivalójához..

 

Tudta-e Ön hogy,

 

§         A nyugati világban a 3. leggyakoribb halálok az egészségügyi ellátás (Magyarországon évente több, mint 200.000 fő betegszik meg ez miatt, s ebbe –nem az eredeti betegségébe- naponta 11-15 fő bele is hal!!) Hall erről valamit a médiákban?

§         Csak az USA-ban évente több mint 250 ezer ember hal meg az egészségügy hibájából az Amerikai Orvosi Kamara saját folyóirata szerint

§         Az állami egészségügyi kiadások az elmúlt ötven évben százszorosára emelkedtek, s ezeket a kiadásokat a gyógyszerlobby zsebeli be haszonként!! Mi meg fizetjük  az államnak a járulékokat!

§         A szív-és érrendszeri betegségben, rákban, cukorbetegségben megbetegedettek száma is többszörösére emelkedett ezzel párhuzamosan. Szinte mindenben a Világ élmezőnyébe tartozunk, mi magyarok! Vajon miért?

§         Az allergia, rák, csontritkulás előfordulása csak az utóbbi 20 évben megduplázódott

§         Tavaly a világon a legnagyobb profitot termelő cég egy gyógyszergyár volt! Tudja-e hogy a gazdaság egyik legjobb „húzó-ágazata” a hadiipar után a gyógyszeripar?

§         A csontritkulás okozta csonttörések következtében több nő hal meg évente, mint petefészek és méhnyak rákban együttvéve, pedig csak tiszta vizet kellene inni és tiszta NaCl-el kellene sózni az ételeket. Minden kereskedelemben forgalmazott étkezési só vérmérgező, valamint szív- és érrendszeri betegségeket okozó káros anyagokat tartalmaz. Csak patikákban lehet kapni tiszta NaCl-t étkezésre, de ott meg nem akarnak adni annyit amennyire szükségünk lenne! Miért nem biztosítanak tiszta vizet ivásra, főzésre, tisztálkodásra, holott nagyon egyszerű lenne tiszta vizet előállítani! Azzal riogatnak, hogy évszázadunk legnagyobb problémája a víz lesz, holott az sem igaz!

§         A reklámok ellenére a kalcium bevitel növelése önmagában bizonyítottan növeli a súlyos csonttörések előfordulását, no meg a tej- és tejtermékek fogyasztása is ugyanezt teszi!!! Ezzel pontosan ellentétes „tudományos” magyarázatokkal birkásítják a mit sem sejtő orvosokat és gyógyítókat, valamint átlagembereket is!

§         A fejlett országokban a népesség legalább egyharmada súlyos tápanyaghiányban szenved a legtöbb vitamin-és ásványi anyag vonatkozásában, beleértve a gyermekeket is ! Sehol nem tanítják, hogy melyek azok az alapvető vitaminok és ásványi anyagok, nyomelemek, amelyeket minden embernek, --még az egészségeseknek is!—napi rendszerességgel kellene szednie?

§         A WHO szerint a krónikus degeneratív betegségek legfőbb oka a tápanyaghiány. Ez igaz, de ennél nagyobb mértékben felelősek a környezeti ártalmak, a különféle sugárzások, a gyomirtó, rovarirtó szerek, a műtrágyák, az ivóvízben lévő közel 130.000 káros anyag.

§         Magyarországon a halálozások legalább 80%-a olyan betegségek következtében történik, amelyek egyszerű életmódváltással megelőzhetők és zömmel visszafordíthatók

 

Elgondolkodott-e Ön valaha azon, hogy

§         Miért utasítja vissza az onkológusok 90 %-a a kemoterápiát, ha daganatos lenne egy felmérés szerint? Vagy miért utasítja el az orvosok 80 %-a a védőoltások önmaguknak való beadását?

§         Miért támadja az orvosok többsége a természetes gyógymódokat, anélkül hogy sokszor tudná, hogy mi az a módszer, amit elutasít? Miért  nagyobb a halandóság az orvosok között, mint  átlagban a társadalomban? Miért dobta ki a „modernkori orvostudomány” a több mint 6000 éves gyógyítói eljárásokat és tapasztalatokat az ablakon? Ezeket a természetes gyógyítási eljárásokat miért csak a keleti (japán, kínai, koreai, indiai,stb) orvosképzésben tanítják? Vagy miért tagadják, hogy árt nekünk a mikrohullámú sütő, a mobiltelefon, az elektroszmog a radarszmog, a szatellitszmog, stb.?

§         Miért lehet olyan gyógyszereket benzinkúton és sok más helyen kapni, amelyek mellékhatásai miatt bizonyítottan több ezer ember hal meg évente, bizonyos gyógynövényeket, vitaminokat- és egyéb természetes anyagokat tartalmazó táplálék-kiegészítőket pedig tiltólistára helyeznek, amelyektől még soha nem halt meg senki, mert „nem biztonságosak"? A vitaminok akkor betegítenek meg, ha hiányoznak az étrendünkből, a szervezetünkből!

§         Miért javasolnak az orvosok élethosszig tartó gyógyszeres kezelést olyan betegségekre (mint, pld. magas koleszterin-, vércukor- és vérzsír szint), amelyek megfelelő étrend, életmód és természetes anyagok segítségével néhány hét alatt szinte kivétel nélkül meggyógyíthatók?

§         Elvinné-e az autóját egy olyan szerelőhöz, aki a hibát jelző, lámpa kicsavarásával „javítaná" meg a járművet? Vagy tudja-e, hogy a mozgás minden gyógyszert pótol, s olyan gyógyszert még nem találtak fel, amely a mozgást pótolná?

§         Miért nem tankol rossz minőségű üzemanyagot az autójába és miért „tankol" rossz minőségű üzemanyagot a szervezetébe, amikor azt nem tudja újra cserélni, ha tönkremegy? Számunkra a legjobb „üzemanyag” a vércsoport szerinti táplálékok helyes ételtársításban és helyes étkezési sorrendben  való fogyasztása, zömében hőkezeletlenül!

 

Elgondolkodott-e Ön valaha is azon, hogy az Ön egészsége és élete egyedül az ÖN KEZÉBEN VAN, mert az, hogy Ön egészséges legyen, az egyedül az ÖN ÉRDEKE?

Ha a válasza IGEN, akkor biztosan ott lesz az előadáson, ha a válasza NEM, akkor azért hívjuk, hogy legyen ott. Senki nem tud más helyett gyógyulni, vagy más helyett egészségesen táplálkozni, egészségesen élni! Ön sem!!!! Elgondolkozott-e azon, hogyha bármi történik velünk, akkor azért legfőképpen mi vagyunk a felelősek? Tud-e Ön minden helyzetben szépen viselkedni? Tud-e Ön feltételszabás és viszontvárás nélkül szeretni másokat? Tudja-e önmagát úgy szeretni, hogy mások számára ez ne tűnjön önzésnek? Meg tud-e bocsátani önmagának és másoknak bármilyen dolgot, cselekedetet? Meg tudja-e tenni, hogy ne ártson sem másnak sem önmagának, még gondolatban sem? Ugye mennyi mindent meg kellene valósítani, amelyhez még pénz sem kell! Ha nem tudunk pozitívan gondolkodni és helyesen reagálni akkor ártunk magunknak!

Azon elgondolkozott-e, hogy a Természetnek a törvényei évmilliók óta ugyanazok, mint ma és ugyanazok lesznek évmilliók múlva is? Ismeri- e ezeket, s ha ismeri, betartja-e azokat? Ön szerint ezeket miért nem tanítják az alsó-, közép- és felsőszintű oktatásban? Társadalmi, állami szinten miért nem alkalmazzák például az étkeztetésben?

 

Weixl-Várhegyi László bemutatása

 

* Az OÉTI és a Magyar Tudományos Akadémia „tudományos” csalásait leleplező Tudományos Rendőrség PJT alapító tagja, nyugdíjas rendőr alezredes, a bioterrorista, lakosság-gyérítő módszerek leleplezője

* A Magyar Természetgyógyászok és Életreformerek Tudományos Egyesület Tagja és szakértője

* A Herba Ház, valamint a Medi Line Üzletház egészséges ételekkel és gyógynövény nagykereskedelemmel foglalkozó ellátó egységek szakértője és szaktanácsadója

*  A www.natursziget.com és a www.vitaminstation.hu internetes portálok tanácsadója

* Több általa írt könyv és általa lektorált könyv forgalmazója, a Zöld Újság és több folyóírat külsős munkatársa

*  Az Energy Life cég szaktanácsadója és termékforgalmazója

*  Az Éltető Étkek Egyesület vezetőségi tagja

*  Mérnök, radiesztéta, bioenergetikus, fitoterapeuta, életmód- és táplálkozási tanácsadó- és terapeuta  természetgyógyász, közlekedés-pedagógus, közlekedés-pszichológus, rendvédelmi- és biztonságtechnikai diplomás szakember és szaktanácsadó

* Az ősi tudományokat megőrző és alkalmazó AMORC Rózsakeresztes Rend többfokozatú beavatottja

­* 21. éve vegetáriánusan táplálkozik, s ennek ellenére kalapácsvetésben korosztályos olimpiai bajnok, korosztályos világbajnok, korosztályos Európa bajnok és több mint 50-szeres magyar bajnok. 62 éves és ezeket az eredményeket, az utóbbi 20 évben érte el!

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőtCímkék:

Találatok: 1957 | Bővebben...


 
Ecsedi János Krisztián
Energylife meghívó
2009.05.18 11:42:54


MEGHÍVÓ
"AZ ELEKTROSZMOG HATÁSA ÖNRE"
című konferenciára
2009. május 30., péntek, 14:00-17:30

Stefan Stiller
EnergyLife Bt.
ügyvezető

Az EnergyLife bemutatása.

Weixl- Várhegyi László
mérnök-radiesztéta
52-szeres magyar bajnok dobóatléta

  • az elektroszmog hatása az emberi szervezetre, védekezés

Papp Gergely
OpenDEVEL Kft.
tanácsadó

  • az EnergyLife tagok informatikai rendszerének bemutatása
  • az egészség és az informatika

KÓSTOLJA
MEG
A HELYSZÍNEN!

HELYSZÍN
OTP Üdülő Központ
1039 Budapest , Kossuth L. üdülőpart 136 Római part - Békásmegyer

 

A rendezvény ingyenes, de regisztrációt igényel!
Telefonon a 06-20-429-8704-as számon, vagy
E-mailben az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. címen!

 

 

 
Címkék:

Találatok: 1946 | Bővebben...


 
Jankó András
Kampány a káros anyagokról
2009.05.09 14:14:22

Farkas Adrienn küldött egy e-mailt, amit bemásolok:

Nagyon tetszik a honlapotok, szívesen lennék aktív nálatok (is). :)

Szeretném felhívni a figyelmed egy klassz kis programra jómagam szervezésében is: Jövőhéten május 11-12-13 (hétfő, kedd, szerda) 10:00-17:00-ig a Széchenyi téren a NAGY POSTA előtt lesz egy kampányunk a káros anyagokról.

A kampány célja az emberek megszólítása és rávétele arra, hogy írjanak levelet cégeknek, melyben a REACH jogszabályra hivatkozva tájékoztatást kérnek, hogy megtalálható-e bármely vegyi anyag a "helyettesítendő, különös aggodalomra okot adó anyagok" közül a vásárolt termékben vagy annak csomagolásában.
A választ 45 napon belül kell megkapnia majd, azt szeretnénk, hogy ezt visszaküldjék nekünk a Greenpeace-nek (a levegő munkacsoportnak). A kampány alatt öt városi köztéren három-három napon át leszünk egy kis asztallal és transzparenssel jelen, a járókelőket szeretnénk megszólítani.

A REACH leírása: http://www.vegyireakcio.hu/reach.php

A letölthető szórólap: www.levego.hu/letoltes/reach_level_kesz.pdf
Ezt az utcán tudjuk majd adni az embereknek, plusz interneten is fent lesz.

Ha bármikor ráérsz, nagyon várunk!!!

További szép hétvégét!

Farkas Adrienn
szegedi Greenpeace aktivista koordinátor

U.i.: Én sajnos nem tudok folyamatosan kint lenni hétfőn és kedden egy
pár órára el kell mennem, de mindig lesznek ott az asztalnál
Greenpeace-esek, meg Szonja is, aki Bp.-ről jön le nekünk segíteni.Címkék:

Találatok: 1673 | Bővebben...


 
Jankó András
Erőszak
2009.05.05 18:35:28

Derrick Jensen Végjáték című könyvéből:

Harmadik premissza: Az életmódunk – az ipari civilizáció – alapja és előfeltétele az állandó és széleskörű erőszak, ami nélkül nagyon gyorsan összeomlana.

Egészen biztos vagyok benne, hogy a Föld lakosságának túlnyomó többsége számára ezen állítás semmilyen további magyarázatot nem igényel. Viszont abban is biztos vagyok, hogy vannak nem is kevesen, akiket meg talán egy kicsit ledöbbentene, de csak nagyon kicsit, mert szinte teljesen értelmezhetetlennek találnák, és azonnal eldobnák mint bármilyen további meggondolásra érdemtelen hülyeséget. Nézzük meg egy kicsit a dolgokat egy utóbbi csoportbeli ember szemszögéből.

Vegyünk például egy „sikeres vállalkozót”. Reggel felkel, bekocsikázik az irodába, napközben telefonálgat, értekezletekre megy, papírokat irkál alá. Este hazamegy, megvacsorázik a családjával, leül a TV elé és megnéz egy akciófilmet. Ott van sok lövöldözés meg robbantás, de hát ez – mégha éppen a főhős is csinálja – végsősoron a „rosszfiúk” hibája. Szerencsére emberünknek, aki egy civilizált és békés polgár és egy jogállam védelme alatt áll, köze sincs ilyesmihez. Akkor hát hol itt az erőszak?

Bár léteznek még háborúk és éhínség a világon, de leginkább csak „fejletlen” országokban, ahol diktatúrák vannak, és nyomor. Majd ha a civilizáció diadalmenete őket is sikeresen felemeli, talán egyszer mindenki kényelemben és békében élhet. Csak tovább kell fejleszteni a gazdaságot, és technológiát, és ezek a kényelmetlen problémák megoldódnak. Addig meg szabad sokat gondolkozni rajtuk, mert csak lehúzzák az embert, és sokat úgyse tehetünk ellenük. Dolgozzunk és szórakozzunk tehát.

Álljunk meg egy pillanatra, és nézzünk körül jobban. A vállalkozó ül a hatalmas TV-je előtt. A TV egyik összeszerelője a messzi Kínában egy tál rizsből álló ebédjét eszi. Az olajkutak mellett, amiből a TV-hez szükséges műanyag készült, bennszülöttek (és megannyi élőlény) halnak meg a szennyezett víztől. A vastag olajszállító cső mellett egy fegyveres katona áll, hogy megvédje a rongálóktól. Szerte a világon emberek feküdnek rongyok között, éhesen, míg a vállalkozó magasan „túlfogyaszt”: egy olyan világtermelésből veszi ki az egyenlő osztozkodáshoz képest nagyságrendekkel nagyobb darabját, amely termelés maga is túlpörgetett, a bolygó nem fenntartható kizsákmányolásán alapul.

Létezik egy nagyon gyakori ellenérv azokkal szemben, akik felhánytorgatják kényelmes életmódunk eme kegyetlen mellékhatásait. „Te is vezetsz néha autót, nem? Városi házban élsz, ahol van fűtés, hűtőszekrény. Saját számítógépen írsz. Van egy csomó könyved. Álszentségeket beszélsz.” Ez az érv, bár egy régi módszert alkalmaz: „ha nem tudod megtámadni az állítást, támadd az embert”, tartalmaz igazságokat. Mindannyian, akik a civilizáció keretein belül élünk, élvezői vagyunk olyan „javaknak”, amelyek erőszak útján keletkeztek, még akkor is, ha próbáljuk tudatosan csökkenteni ezeket. Magam részéről tehát valami ilyesmi a válaszom: „Igen, én is részesedem az erőszakkal nyert haszonból. Ennek tudatában vagyok, de ha csak megpróbálnám teljesen elvágni magam a rendszertől, akkor az általam fel nem használt erőforrásokat felhasználná más, és valószínűleg olyan, aki kevésbé van tisztában a felelősséggel, amit ez jelent. Így ehelyett próbálkozom a számomra rendelkezésre álló erőforrásokat minél hatásosabban felhasználni egy – emberek és nem-emberek számára egyaránt – élhetőbb világ kialakítására.”

Ez elvezet minket egy következő érdekes megfontolnivalóhoz. Egy tizenkilencedik századi angol közgazdász a szénhasználattal kapcsolatban figyelte meg, ami később Jevons paradoxon néven híresült el: ha valamilyen technikai fejlődés növeli egy erőforrás felhasználásának hatékonyságát, akkor az adott erőforrás kitermelése ennek hatására valószínűleg növekedni fog. Azért nevezik paradoxonnak, mert ellentétes a hétköznapi intuícióval, bár közgazdaságilag könnyen alátámasztható, a szabad piac működésének egyszerű következménye. A hatékonyabban és így olcsóbban felhasználható erőforrásra a kereslet növekszik, és ez a hatás gyakran erősebb, mint az egyes területeken a felhasználás csökkenése. Kisebb léptékben hasonló történik, ha akár egyetlen ember, vagy egy csoport tudatosan csökkenti a fogyasztását: az általuk nem igényelt erőforrásokat a globális piac felveszi, és még több profittermelésre, a gazdaság felpörgetésére használhatja. Egy kerék megolajozásával a gépezet csak gyorsabban forog.

Ezért tartom hibásnak az elképzelést, hogy jelenlegi rendszerünkben az egyéni fogyasztáscsökkentés önmagában bármit is megoldana. Akik a hatalmas bőséghez, és folyamatos profitnöveléshez szoktak hozzá, nem fognak szintén visszavenni. Amit te nem pazarolsz el, elpazarolja más, esetleg még több kárt okozva. Félreértés ne essék: kevesebbet vezetni, kevesebb villanyt, gázt és vizet fogyasztani, kevesebb szemetet termelni egyáltalán nem haszontalan dolgok, csak téves azt hinni, hogy ezzel az ember jelenleg bármit is megóvna a környezetből. Egyetlen dolgot óv: saját jövőbeli életbenmaradási esélyeit és józan eszét (és azokét, akiknek tapasztalatait tovább tudja adni), amikor mindannyian rá leszünk kényszerülve a csökkentésre.

A „passzív erőszak” áthatja világunk. Ennek legfontosabb példája talán a „gazdasági erőszak”, ami lényegében a pénz hatalma mindenek felett. Ha nincs pénzed, nem tudsz élelmet se szerezni, legalábbis nem úgy, ahogy a rend engedi. Az önellátáson alapuló természeti közösségeket a civilizáció nem tűri meg (vagy csak néha, mutatóba), tehát marad beállni „bérrabszolgának” a civilizáció által nyújtott keretek között. A társadalmi „rend” fenntartásához nem kell állandóan ütni és ölni, elég csak néha. A többit megteszi a félelem, és a „rend” mindent átható propagandája, amelyek által a nyomorban lévők is elfogadják annak mindenhatóságát. Ahhoz, hogy jobban megértsük, hogy történik ez, hogyan írja felül az emberek személyes tapasztalatait a civilizáció fogalmaiban való gondolkodás, Derrick Jensen Egy Szavaknál Ősibb nyelv című könyvéből idézek:

Ahhoz, hogy fenntarthassuk jelenlegi életvitelünk, szükségünk van rá, hogy tág értelemben véve hazudjunk egymásnak, de főként magunknak. Nem fontos, hogy a hazugságok különösebben hihetőek legyenek. A hazugságok egy védőkorlátot alkotnak az igazsággal szemben. Ezekre a védőkorlátokra szükség van, mert nélkülük sok szánalmas cselekedet lehetetlenné válna. Az igazságot minden áron el kell kerülni. Amikor mégis megengedjük, hogy magától értetődő igazságok átszivárogjanak védelmünkön a tudatunkba, úgy kezeljük őket, mint megannyi kézigránátot, amelyek szerte-szét gurulnak egy bizarr parti táncparkettjén. Megpróbálunk kívül maradni a hatókörükön, félve, hogy felrobbannak, és összetörik tévképzeteink, és ott hagynak minket csupaszon, kitéve mindannak amit a világunkkal és magunkkal tettünk, felfedve az üres embert, akivé lettünk. És így elkerüljük ezeket az igazságokat, és folytatjuk a világpusztító táncunk.

Mint a legtöbb gyermek, mikor fiatal voltam, hallottam a világ beszédét. A csillagok énekeltek. A köveknek preferenciáik voltak. A fáknak rossz napjaik. A békák élénk társalgásokat folytattak, kitárgyalva a napi fogásaikat. Mint háttérzaj a rádióban, az iskoláztatás és a szocializálódás egyéb módjai elkezdtek beleavatkozni abba, hogyan érzékelem az élővilágot, és így évekig majdnem teljesen elhittem, hogy csak az emberek beszélnek. A szakadék az észlelésem és a majdnem biztos hitem között mélyen összezavart. Csak később értettem meg, hogy milyen személyes, politikai, társadalmi, ökológiai és gazdasági következményei vannak annak, hogy egy elnémított világban élünk.

Ez a némítás a kultúránk működésében központi szerepű. A makacs ellenállás, hogy meghalljuk azoknak a hangjait, akiket kizsákmányolunk létfontosságú a felettük való uralomhoz. A vallás, tudomány, filozófia, politika, oktatás, pszichológia, orvostudomány, irodalom, nyelvészet és művészet mint igába lettek hajtva mint eszközök a nők, gyermekek, más fajok, más kultúrák, a természeti világ és tagjai, az érzelmeink, lelkiismeretünk, és személyes történetünk elnémítására és lerombolására.

Az én bevezetésem ebbe a némításba – ugyanez igaz a gyermekek nagy százalékára rengeteg családban – az apám kezei (és nemiszerve) által történt, aki verte az anyám, fivéreim és nővéreim, és megerőszakolta anyám, nővérem, és engem.
Csak tippelni tudok, hogy mivel én voltam a legfiatalabb, ezért apám valamiért úgy gondolta, ahelyett, hogy engem verne, jobb, ha csak kényszerít, hogy nézzem, és hallgassak. Emlékszem jelenetekre – homályosan, mintha egy álomból, vagy filmből lenne – kétségbeesetten hadonászó kezekről, és hogy apám Rob testvéremet üldözi körbe-körbe a ház körül. Emlékszem, amint az anyám a hálószobájukba ráncigálta apám, hogy felfogja azokat az ütéseket, amelyek egyébként gyermekeit érték volna. Mi többiek kővé meredt arccal ültünk a konyhában, hallgatva az elfojtott nyögéseket, amelyek átjutottak a túl vékony falakon.

A lényeg pont a homályosság, ahogy emlékszem ezekre az engem erősen alakító képekre, mivel a legrosszabb dolog, amit az apám tett túlment a verésen és nemi erőszakon, egészen annak a tagadásáig, hogy ezek egyáltalán megtörténtek. Nem csak a testünk volt betörve, hanem megtörte az emlékezet és tapasztalat, psziché és valóság közti összekötő alapot is. A tagadásának megvolt az értelme, nemcsak mert az erőszak beismerése ártott volna a képének mint egy társadalmilag elismert, vagyonos és mélyen vallásos ügyvéd, hanem mert egy ember, aki veri a gyermekeit, nem beszélhet róla őszintén, és folytathatja ezt tovább.

Amnéziások családja lettünk. Nincs hely az elmében, amely megfelelően tárolni tudná ezeket az emlékeket, és lényegében nem volt kiutunk, így semmi célt nem szolgált volna, ha tudatunkban tartjuk ezeket a borzalmakat. Így megtanultuk, napról-napra, hogy nem bízhatunk meg az észlelésünkben, és jobb, ha nem hallgatunk érzelmeinkre. Naponta feledtünk, és ha egy emlék a felszínre tört, újra elfelejtettük. Jött egy verés, utána egy rövid bűnbánattal, és apám megkérdezte „Miért késztettél rá, hogy ezt tegyem?” És ezután? Semmi, kivéve a kellemetlen bizonyítékokat: egy törött ajtót, egy összevizelt alsóneműt, egy fa sarokvédőt, amelyet a bátyám ismétlődően letépett a falról, amikor megpróbált lendületet nyerni. Amint ezek helyre lettek hozva, nem volt mire emlékezni. Így „elfeledtük”, és a dolgok ugyanígy folytatódtak.

A hajlandóság a feledésre a némítás lényege. Amikor erre rájöttem, elkezdtem jobban odafigyelni a feledés „miért”-jére és „hogyan”-jára – és így elindulhattam vissza az úton az emlékezés felé.

Mi mást feledünk még el? Elgondolkozunk-e a nukleáris pusztításon, vagy a tonnányi plutónium legyártásának bölcsességén, ami még mikroszkopikus mennyiségben is halálos, 250000 éven keresztül? A globális felmelegedés megzavarja-e álmaink? A legkomolyabb pillanatainkban eszünkbe jut-e, hogy az ipari civilizáció a bolygónk történetének legnagyobb kihalási hullámát indította el? Vagy az, hogy a kultúránk népirtást rendez minden bennszülött kultúrával szemben, amivel csak találkozik? Ahogy valaki a kultúránk által gyártott termékeket fogyasztja, belegondol-e a kegyetlenségekbe, amelyek ezeket lehetővé tették?
Nem állítjuk meg ezeket a borzalmakat, mert nem beszélünk róluk. Nem beszélünk róluk, mert nem gondolkozunk róluk. Nem gondolkozunk róluk, mert túl borzalmasak ahhoz, hogy felfogjuk. Amint a trauma-szakértő Judith Herman írta, „A szokványos válasz a borzalmakra, hogy kiűzzük őket a tudatunkból. A társadalmi egyezség bizonyos áthágásai egyszerűen túl szörnyűek ahhoz, hogy szavakba öntsük, erre utal a kimondhatatlan szó.”

Amint a természeti világ ökológiai hálója szétbomlik körülöttünk, talán ideje elkezdeni kimondani a kimondhatatlant, és odafigyelni arra, amit elviselhetetlennek tartottunk.

Egy gránát gurul a padlón. Nézd. Nem fog eltűnni.

Orwell 1984-ében a Párt egyik jelmondata: „A tudatlanság erő.” És tényleg. Csak úgy képes egy kultúra rutinszerű atrocitásokat elkövetni, ha tagjai ezekkel nincsenek tisztában, és közvetlen végrehajtói saját elméjükben nem borzalmakat cselekednek, hanem a „kötelességüket” teljesítik. A mi kultúránk a szörnyűségeket és a belőlük szerzett profitot minél messzebbre eltávolítja egymástól, sok-sok réteg választja el a leginkább szenvedőket, a legnagyobb haszonélvezőktől.

Valamint hasonló „duplagondol” rengeteg példáját találjuk mai világunkban is. „A gazdasági növekedés jó.” „Ez a föld a miénk.” „Az embereket meg kell nevelni.” Rövidke mondatok, amelyek sokezerszer hallva belénk ivódnak, és homályos fogalmakból álló mantrákká válva, eltakarnak előlünk egy komplex valóságot.

Az erőforrások centralizációja, amire civilizációnk épül, csak a fizikai és lelki erőszak különféle formái által lehetséges. Szembeszállhatunk-e ezzel hatékonyan, és ha igen, hogyan? Folytatása következik.Címkék: Végjáték

Találatok: 1684 | Bővebben...


 
Ecsedi János Krisztián
Két szó a Valóság említett végtelen megnyilvánulási formájáról... Tudomány
2009.05.03 23:15:42

"A bölcsesség házat épített magának, hét oszlopot faragott hozzá."
(Péld. 9, 1.)

Mindenekelőtt felépíti hét oszlopon nyugvó palotáját, amelyben helyet kap az ismeretek tárházának minden szintje, a tudománytól a megvilágosodásig.
     Először is a tudomány.
     A bölcsességnek együtt kell laknia legkorlátoltabb társával is, a tudománnyal, ami csak akkor fogadja el a valóság különféle megnyilvánulásait valóságnak, ha az azokra vonatkozó kísérlet többször, sokszor megismételhető. Így természetesen elmegy egyes tények mellett, amelyek egyediek, megismételhetetlenek, illetve saját törvényeiknek engedelmeskednek; képtelen bennük felismerni a teremtés vagy az alkotás különleges törvényét, mert az egyetemes törvényeket még nem ismeri, csak a tudósok által felállított szabályokat.

Az egyelőre még nagyon magunk-bölcsességének megvan azonban a magához való esze, pontosan tudja, hogy ki lehet kerülni a tudomány útvesztőit, sőt egy kis okossággal az emberek között is jól el lehet igazodni, nemcsak az oszlopok körül;

 ... akit érdekel bővebben:

http://www.spiritualitas.hu/archivum/2008_2_05.phpCímkék:

Találatok: 1005 | Bővebben...


 
Ecsedi János Krisztián
A "TITOK" és A Valóság, "titkos" filmvetítés :) , avagy keresztelő táncmulatság!?
2009.05.03 23:02:21
Sziasztok,

ha már ilyen szépen megalakultunk, megszülettünk, van is nevünk, nem-e lenne kedvetek a keresztelőt megünnepelni stílszerűen a TITOK c. film vetítésével, megkoronázva egy iszogatós, könnyű, laza, kis táncmulatsággal egybekötött estet ezzel,hm? :)

A TITOK c. film másképp... ami mögötte van... amit nem mondanak el a filmben!

A TITOK mély Igazságában,-val a VALÓSÁG végtelen megnyilvánulási formájával tárul eléd...

Buddha mondja, hogy az Élet szenvedés ... hozzáteszem míg meg nem világosodik az ember fia/lánya, még ha olyan nagy gőg szónak is hathat egyeseknek ez a kifejezés...
A legnagyobb paradoxon az, hogy a béke természetes állapota a mennyeknek, de nem az anyagi világnak. Ugyanígy a többi mennyei, égi állapotjelző sem természetes állapota a földnek... de ezen dolgozunk, hogy lehozzuk őket a Földre és a Menny előcsarnoka nyíljon majd a Földről   ... nagy feladatként, egyetlen okaként, hogy a Földön élsz: emeld föl rezgésszintedet a teljességhez. Akkor a Teljesség egyesül veled, és Te a Teljességgel, bevonzod Őt, Ő téged, csepp a tengerbe, a kis "én"-csepp a Mi Óceánjába olvad, és a Földön özönvízként ömlik  majd tova a mennyei teljesség hulláma belőled  bármerre jársz a világban...

 biztos láttál olyan csodálatos képeket ilyen hősökről, erdő Istenéről, Védőszelleméről (Mononoke hime c. anime - a mesékbe, filmekbe vannak "rejtve" a legnagyobb Igazságok / kinek szeme van látja/  kinek füle van rá, hallja!!! ),  kinek lába nyomán valóban fű termett, géppuskára téve kezét virágba, dús levéllombozatba borult a fegyver anyaga... vizen járnak, halálból hoznak vissza, egy érintésre gyógyítanak... hmmm.... na de nem kell telhetetlennek lenni, elég előbb beérni kisebb csodákkal, mint pl. megvalósítani Önmagunk, megszabadulva minden félelemtől, gáttól, korláttól fejben...  

hogy Valaki abban hisz, hogy a Föld maga a Mennyország, az Csodálatos  , és számára ez is teremtődik meg a végtelen pozitív gondolatai és érzései által, csupa happy embereket, helyzeteket, körülményeket hozva elé, ami csak megerősít majd Őt abbéli hitében, miszerint a Világ csodaszép, az Élet szép... meglehet azért meg kell dolgoznia érte, akár szenvedve is, addig a pontig (Megvilágosodás...áááá  ), mikor már hiába jár haza az elme, az agy, a gondolat, Te már csak külső szemlélőként, magas, valós Lényed tudatával, tudatában, Léttudatával szemléled, mint a TV képernyőjén futó képeket, melyekkel nem azonosítod magad már!   Bocs, kicsit előre szaladtam :P ... pár életet!? :D

... de aki abban hisz, hogy a szegények szegényednek, a gazdagok gazdagodnak, aki abban, hogy a Föld siralomvölgy, annak az valósul meg... lásd TITOK és az abban elbeszélt VONZÁS TÖRVÉNYE!

FONTOS MEGJEGYZÉS: Mondjuk itt a karma is bejön, enyhítheti-könnyítheti-nehezítheti a helyzeteket, meg a hozzáállás, meglátom-e a dolgokban a szépet, a jót is, vagy csak a rosszat, pedig a szemétdombon is van ritka kincs... meg aztán semmi sem jo vagy rossz, csak a gondolatainkban válik azzá.

A KÜLÖNBÖZŐ ÉLETFELADATOK SZABAD VÁLASZTÁST ADNAK AZ EMBERNEK. LEHET AZ EMBER ÁLDOZAT ÉS LEHET HŐS!    

 És a nevelés, neveltetés, ... sokan ezek áldozatai, de a szülők sem tehetnek róla, hogy olyanok lettek amilyenek, őket is olyan szülők neveltek, akiket szintén szülők neveltek... és sajnos sok esetben a szülő majdhogynem a legnagyobb ellensége a fiatalnak... hála a Jó Istennek vannak kivételek!   

a Föld egy szanatórium a Lelkek számára, kicsit, mint egy bolondok háza  , de kamion, ahol egyaránt megtalálható az Élet Szentségig eljutott, minden élőt és élettelent Testvérként tisztelő, szerető, gondozó lélektől, embertől a gyilkos emberig, mindenki...

bocs, má megin megszaladt a kezem...  

BÉKE  Zöld Tesó...

U.I., azaz Utó Irat :P : félreértés ne essék, ez a blog nem az enyém:  http://nanena.blog.hu/

... nekem "csak" egy szerény honlapom van... mert csak -rád gondolok... kösz bajszitomi a névadót...:

http://www.freeweb.hu/janchishaman/

... mondtam, hogy szerény "honlap"  ehe :P :P :P


Címkék:

Találatok: 1043 | Bővebben...


 
Ecsedi János Krisztián
"TITKOK"2. - avagy a 20 ezer éves öngyújtó
2009.05.03 21:02:47

... ja... a 20 ezer éves öngyújtós sztorit meg persze elhiheted, hogy nyilván nem reklámozzák nagyhatalmú "fejeseink", mint ahogy mindent próbálnak a süllyesztő szélére sodorni és hidegen belepöccinteni ami az emberek felébredéséhez vezetne!!!

Barikák vagyunk és megyünk az agymosók diktálta,skandálta igék transzban, negatív bűvöletben, varázslatban, fekete mágiában (nevezd ahogy akarod)  tartó agymosók vezette butított nyájjal... de Te már ébredezel... !!! :)  Hála az Ezernevűnek!

Ugyanezek a nagyhatalmú  tökfejek nem reklámozzák a Micsoda út (What a way to go)  c. filmet, az ehhez hasonló filmeket, bármit, ami a rendszer ellen szít, vagy figyelemfelkelt....

ugyanezek a globális szervek tartják bioterrorizmusban az embereket... a gyógyszeripar a legnagyobb bioterrorista... nekik nem haszon a test-lélek-szellemben  EGÉSZ-séges ember, csak a sok beteg... az államnak meg a sok nyugdíjas sem kifizetődő, sőt, kifejezetten államkasszát csödölő  paraméter... lelketlen dolog ez...

Ne feledkezz meg Zöld Tesó a Lélekről, a Lelkedről... és a Szívedről...  Ugy legyen.

csak szeretettel, tudod, még a gonoszt is jóval, szeretettel győzd meg... a nagyhatalmú, fent említett Rendszert irányító ördögfiókákat is...

Erről tarthatnánk külön filmvetítést a TITOK c. filmmel, melyben egy számotokra is, számunkra is nagyon fontos TÉNYT MONDTAK EL!!! Még nem hallottál a TITOK c. filmről? NYilván, hisz ez is Önmagadra, hatalmadra, benned, az emberekben rejlő nagy lehetőségekre  próbálja felébreszteni lényed... és akkor mi az a fontos tény?

Teréz anya ismerte a Titkot. Voltak, vannak  még páran. Ő azt mondta, majd ha béke elleni tüntetés lesz, azon részt fog venni!!!

ahova figyelmed irányítod, oda alkotó, valamiből teremtő, kozmikus, univerzális  energia megy. Ha háború, abortusz, drog, stb.  elleni tüntetésen veszel részt, és hatalmas érzelmi energiát is fektetsz ebbe, verekedsz a rendörökkel, stb. minden figyelmeddel, minden gondolatoddal a háború témaköre  körül forogsz... amire gondolsz (főleg ilyen érzelmi töltettel) az valósul meg... minél több háború elleni tüntetés lesz, annál több háború is várható...

NE arra gondolj, ne arra koncentrálj amit nem szeretnél ( gyak UV, betegség, háború stb) , hanem gondolj arra, amit szeretnél... ilyen egyszerű... ne azt mond, hogy NEM VAGYOK BETEG, HANEM AZT, HOGY EGÉSZSÉGES VAGYOK... ÉRZED A KÜLÖNBSÉGET!!! NE AZT MOND, HOGY BIZTOS NEM HUZNAK MEG A VIZSGÁN, ... MOND AZT, HOGY SIKERESEN VISZGÁZOK... :)  KOMOLYAN!!!

ÉS ezt mindenre át lehet ültetni... sokat lehetne erről még ... köszönöm, hogy elolvastál, és gondolkozz el kérlek ezeken is...

BÉKE TESÓ! :)

 JanchiCímkék:

Találatok: 953 | Bővebben...


 
Ecsedi János Krisztián
"Titkok"
2009.05.03 20:55:11
http://nanena.blog.hu/

érdekes témák! Témáink! ... jó kis blog ez környezet-, természetvédelemről... és a legfontosabb a szív hatalmáról is, mert azért ne feledjük, szeretet nélkül a legnagyobb tudós is csak szörnyeteggé válik... lásd történelem...

Ne felejtsd el szeretni Tesó! Szól ez elsősorban magamnak... kezd a szeretetet Önmagaddal! Míg magad nem tod szeretni, mást sem, fűt-fát-bokrot-állatot-világot-Földet sem... nem önbálványozásról, nem önimádatról,nem hiúságról beszélek...

... vedd észre, a történelem télleg ismétli önmagát.
Képzeljétek, nemrégiben találtak egy 20 ezer éves öngyújtót(!!!) egy ásatáson, nem vicc!!! Holott mondod az öngyújtót csak most fedeztük fel vagy pár tíz éve, max 100 éve? Hm... igazad van, de úgy helyesbítenék, hogy ÚJRAfelfedeztük... és ugyanígy felfedeztük a múltakban  a gépeket, repülőt, mobilt, stb... elmúlt... eltünt... elporladt... mert porból vettük és porrá vált... ez törvény... elsüllyedt... Atlantisz lehetett a csúcs... most valami Atlantisz féle csúcstechnikájú társadalom, civilizáció felé haladunk... vajon tanulunk-e múltbeli hibáinkból? Vajon megismétlődik-e történelem újra? Kezünkben a döntés és a megoldás... tudod belül
                                               


Címkék:

Találatok: 2135 | Bővebben...


 
Jankó András
A természeti népekről
2009.05.03 10:44:46

Derrick Jensen Végjáték című könyvéből:

Második premissza: A hagyományos közösségek ritkán engedik át vagy adják el önszántukból a közösségük alapját jelentő erőforrásokat, amíg a közösségüket fel nem bomlasztják. Ezenkívül nem hajlandók hagyni, hogy más erőforrások – arany, olaj stb. – kitermelése érdekében kárt tegyenek a földjeikben. Ebből következik, hogy aki igényt tart az erőforrásokra, annak minden tőle telhetőt meg kell tennie a hagyományos közösségek szétrombolásához.

Föld tulajdonjog. Még egy fogalom, amely megkülönbözteti a „civilizált” kultúrákat a többitől. Mivel a városok meghaladják lokális környezetük eltartó-képességét, külső erőforrásokra van szükségük, és az ezek feletti uralmat valamilyen módszerrel biztosítaniuk kell. A kereskedelem gyakran nem elég. Ha egy területen minden megvan az emberi élethez szükséges dolgokhoz, és az ott élő emberek kultúrája olyan, hogy nem is igényelnek többet, nem fogják külső fenyegetés nélkül túltermelni földjüket, hogy „exportálhassanak”. Így az olyan népeket, ahol a föld tulajdonjoga nem létezett, a civilizáció nem tűrte meg maga körül. Mivel ezek a „vademberek” nyilvánvalóan nem birtokolták a földet, így azt szabad prédának tekintették. A „vadembereket” pedig vagy megtérítették (kereszténységgel, vagy a „fogyasztói társadalom” agymosásával; a lényeg ugyanaz), vagy kiirtották.

Gyors bevonás: nem tudom, mi lehetne gyorsabb, mint a választási lehetőség, amelyet oly sok karóhoz kötözött indiánnak megadtak, miközben a lábuk fával volt körülrakva: Kereszténység vagy Halál. Egy indián visszakérdezett: Ha áttér a kereszténységre, akkor a mennybe kerül? És ha igen, akkor ott lesz a többi keresztény is? Miután megtudta, hogy mindkét kérdésére igen a válasz, azt mondta, akkor inkább égessék el.

Nem állítom, hogy a természeti népek kultúrája mind csodálatos lett volna. Voltak köztük erőszakosak és borzalmasak is. De rengeteg olyan is, ami a külső szemlélők, a „civilizáltak” számára visszataszítónak hatott, de a törzsek tagjai boldogak voltak. És sok olyan, ami még a civilizáltak számára is vonzó volt. Sok fehér ember beállt az indiánok közé. Sok fehér ember, amikor az indiánok és a fehérek kicserélték háborús foglyaikat, nem akart volna visszamenni a fehérek közé. Néhol törvényekkel és fegyverekkel kellett megakadályozni, hogy ne álljanak be az emberek indiánnak. Az ellenkezőjére nem volt példa.

Jelenleg a Föld lakosságának leggazdagabb ötöde a Föld javainak 82%-ával rendelkezik. Társadalmunkban (dollár-) multimilliomosnak lenni, miközben naponta tízezrek halnak éhen, nem bűn. Sőt, ők lesznek, a „hírességek” és „nagyok”, akikre felnézünk. Ami bűn: nem „dolgozni”, azaz nem hajtani tovább a civilizáció „diadalmenetét”, nem tisztelni a társadalmi „rendet”, például bármilyen módon megkárosítani az előbb említett „nagyok” tulajdonát, vagy vélt jogait, megpróbálni háborítatlanul élni egy földterületen (kötelező papírmunka, iskoláztatás, stb…). Ezekben a természeti népek mind bűnösök voltak, így nem csoda, hogy bűnözőként is kezelték őket.

Egy kultúra legfontosabb meghatározója, az értékrendszer, ami szerint jutalmaz vagy büntet, akár direkt, akár indirekt módokon. Egy szoros és nem hierarchikus közösségben a vagyonfelhalmozás meghozza a büntetését, a tárgyakból nyerhető „jutalom” összemérhetetlenül kisebb a kitaszítottságból származó szociális veszteségnél. Mi azonban az izoláció kultúrájában élünk. Az emberek többsége egész életükben „dobozokban” él, az iskolákban, munkahelyeken, általában hasonló korosztálybeli emberek között. A generációk szétköltöznek. Szerintem valami igazán fontosat vesztenek el azok, akik nem láthatják naponta öregemberek nyugodt mosolyát és kisbabák nevetését. Magának az Életnek a perspektíváját veszítik el, és csak így nyerhet látszólagos értelmet az a mókuskerék, amiben a „dolgozó” emberek a napjaikat töltik. A vagyonfelhalmozás egy addiktív folyamattá válhat. Addiktív, mert nem az igazi igényeinket elégíti ki, és így sosem nyújthat teljes megelégedettséget. Izolációban élve, a szociális veszteségek nem érinthetnek meg valakit, ha már eleve nem is volt mit vesztenie. Így sorra eltaposhat és kiszipolyozhat megannyi embert és tájat, és sosem lesz elég.

A legtöbbünknek nincs egy olyan emberi közössége, ahol megpihenhetnénk és biztonságban érezhetnénk magunk, és érezhetnénk, hogy gondunkat viselik.

A gazdaságunk erre épít. Könnyű olyan embereknek eladni valamit, akikben hatalmas a hiány az igazi szükségleteik iránt. A boltok tele vannak kötszerekkel a Birodalom által okozott sebekre. Derrick Jensen szerint a domináns kultúra egy kizsákmányoló rendszer, ami tagjaiban komplex poszttraumás zavart okoz.

Mi történik, ha nem csak egy-két trauma ér, hanem hosszas fogságban vagy? Az egyik, hogy elkezdesz félni a kapcsolatoktól és mindent irányítani akarsz magad körül. Elfelejted, hogy lehetséges kétirányú kapcsolat, és azt hiszed, minden kapcsolat hierarchián alapul, mert ez az, amit magad körül látsz. És azt hiszed, hogy minden kapcsolat a hatalmon alapul, és így félünk igazi kapcsolatba lépni ezekkel a fákkal és egyéb szomszédainkkal, így erőforrásnak hívjuk őket, amiket használhatunk.

Egy abúzív családi környezetben minden a visszaélő védelmezésére irányul. Minden. Hasonlóan a kultúránkban minden a gazdagok védelmét szolgálja. Erről szól a kultúránk.

Miért marad annyi bántalmazott a visszaélő partnerével? Azért mert azonosulnak a rendszerrel, mert ezt tanulták gyerekkoruk óta. A civilizációban úgy tanuljuk, hogy azonosuljunk ezzel a nagyobb valamivel, ami nem mi vagyunk, öntudatunkban fontosabb, hogy civilizáltak vagyunk, mint hogy élőlények.

(Részlet a Micsoda Út! Élet a Birodalom Végnapjaiban című film szövegéből.)

Ez az elkülönültség nagyon fontos része a „civilizált” öntudatnak. Mi nem vagyunk állatok. Többek vagyunk. Csak mi érzünk, gondolkodunk igazán, tehát csak mi élünk igazán. Minden más alattunk van, tehát értünk van. És akik mindezt nem így gondolják, azok szintén.

Egy részlettel zárok Jensen A Language Older than Words (Egy Szavaknál Ősibb Nyelv) című könyvéből. Vigyázat, durva:

1864. november 29.-én körülbelül 700 katona John Chivington ezredes irányítása alatt megközelített egy Cheyenne tábort Sand Creek közelében, Colorádóban. A hajnal korai fényei a katonák számára körülbelül száz elszórt kunyhót fedtek fel.

Chivington tudta, hogy a falu Indiánjai, hogy bemutassák, nem jelentenek fenyegetést, önkéntesen beszolgáltatták a vadászfegyvereiken kívül minden fegyverüket a szövetségi kormánynak. Tudta, hogy az Indiánokat a katonaság háborús foglyoknak tekintette. Valamint azt is tudta, hogy a Cheyenne férfiak majdnem mindannyian elmentek bölényre vadászni. A válasza minderre ez volt: „vérben akarok gázolni.”

Amint Descartes századokkal előbb, ő se volt egy magányos őrült, hanem egy egész kultúrája volt társaságnak. Ez a magasan tisztelt ember – korábbi metodista pap, továbbra is elismert az egyházában, nemrég a Kongresszus képviselő-jelöltje – már korábban kifejtette beszédeiben, hogy az Indiánokkal szembeni politikája, hogy „megölni és megskalpolni mind, kicsit és nagyot.” Megnyugtató lenne azt gondolni, hogy egy ilyen gyilkos indulat kitaszítottként megbélyegezte volna. Tévednénk. A The Rocky Mountain News, a térség legfontosabb újságja az előző évben tíz szerkesztői cikkben bíztatott a „vörös ördögök kiirtására”, kijelentve, hogy az Indiánok egy „léha, csavargó, kegyetlen és szentségtelen faj, amit el kell törölni a föld színéről”. Az újság szorosan együttműködött a kormányzóval, aki kinyilatkoztatta, hogy a terület polgárainak és hadseregének joga és kötelessége az összes Indián „üldözése, megölése és elpusztítása”. Chivington és a serege nem egyedül cselekedett.

Két fehér ember, akik látogatóban voltak a táborban kikémlelte a katonákat, és egy cserzett bölénybőrt kötött egy rúdra, és fejük felett lóbálták, hogy jelezzék, ez egy barátságos falu. Fekete Üst, a Cheyenne-ek fő vezetője előbb egy fehér zászlót, majd a legrosszabbtól félve egy Egyesült Államok zászlót (amit Abraham Lincolntól kapott) emelt fel, kétségbeesett próbálkozásként hogy meggyőzze a katonákat, ne támadjanak.

A folytatás mégis borzalmasan elkerülhetetlen volt. A katonák tüzet nyitottak. Az Indiánok menekültek. Chivington megparancsolta a tüzérségének, hogy lőjenek a pánikba esett asszonyok és gyermekek közé. A sereg rohamnak indult, levágva minden nem-fehért az útjában. Az asszonyok a patak homokos partján próbáltak menedéket kikaparni maguk és gyermekeik számára. Amint egy katona később beszámolt róla, „Úgy harminc vagy negyven squaw [indián asszony, algonkin szóból, a fehérek csúfnévként használták] gyűlt össze a lyukban védekezésként, és kiküldtek egy hat év körüli kislányt egy botra kötött fehér zászlóval; aki alig tett néhány lépést, mielőtt golyót kapott volna és meghalt. Ezután a lyukban lévő összes squaw-t megölték, és négy vagy öt bakot kint. A squawok nem védekeztek. Minden hullát, amit csak láttam, megskalpoltak. Láttam egy squaw-t, akiből kivágták meg nem született gyermekét, ott feküdt mellette.”

Képzeld el a jelenetet: a boldog Chivington vérben gázol. Megcsonkított Indiánok fekszenek mereven a hideg novemberi reggelen. A távolban láthatod a Cheyenne nők és gyermekek egy csoportját, amint futva menekülnek. Messze mögöttük, katonák csapata rohamoz lóháton. Egy mozdulat a kiszáradt patakmederben elkapja a figyelmed. Középtávolságban látsz egy gyermeket. Amint egy katona később visszaemlékezett: „Volt egy gyerek, úgy három év körüli, épp elég idős, hogy járni tudjon a homokban. Az Indiánok lehagyták és ez a kisgyerek őket követte. A kicsi teljesen csupaszon járt a homokon. Láttam, ahogy egy ember leszállt a lováról, úgy hetvenöt yard távolságra, felemelte puskáját és lőtt – elhibázta a gyereket. Egy másik ember lépett mellé, azt mondva ’hadd próbálkozzam én a rohadékkal; majd én eltalálom.’ Leszállt a lováról, letérdelt és lőtt, de ő is mellé. Egy harmadik ember érkezett, hasonló megjegyzést tett, lőtt, és a kis emberke összeroskadt.”

Most képzelj el egy másik jelenetet, ahogy a katonák lovagolnak hazafele, győzedelmesen. Tudod, hogy megskalpoltak minden hullát, amiket találtak, még azokat is kiásva, akiket véletlenül hajas fejjel temettek be. Annyi skalpot látni, mint ahogy a The Rocky Mountain News hamarosan jelenti, „a Cheyenne skalpok úgy elterjedtek itt, mint a békák Egyiptomban. Mindenkinek van egy, és izgatottan várja, hogy szerezhessen még egyet keletre küldeni.” Azt is tudod, hogy a katonák ujjakat és füleket vágtak le, hogy a halottak ékszereit megszerezzék. De amint még közelebbről megszemléled őket, láthatod, hogy „a katonák kivágták a nők intim testrészeit, és a nyergükön szétfeszítették, és a kalapjaikon hordták, amint sorban lovagoltak.”

Most képzelj el, ha bírod, egy harmadik és utolsó jelenetet. A Kongresszus elrendel egy kivizsgálást annak ügyében, amit Chivington a „valaha vívott egyik legvéresebb Indián harc”-nak hívott, és amit később Theodore Roosevelt „egy oly igazságos és jótékony tett, mint ami csak előfordult a harcmezőn.” A kivizsgáló bizottság összehív egy találkozót a kormányzóval és Chivingtonnal, amit a Denveri Operaházban tartanak. A publikum felé nyitottként, a találkozón népes tömeg gyűlik össze. Te hátul vagy. Izzadságot és füstöt szagolsz, meg valamit, ami talán szesz. A találkozó során valaki megkérdi, hogy a nyilvánvaló Indián-problémára megoldásként, mi lenne a jobb, civilizálni vagy kiirtani őket. Szinte felrobban a tömeg. Amint egy szenátor leírta, „oly kiáltás tört ki, amit sose hallani, csak talán egy csatában – egy kiáltás, ami majdnem elég hangos volt, hogy levigye az operaház tetejét – ’KIIRTANI ŐKET! KIIRTANI ŐKET!’”

Chivington nem egyedül cselekedett. […]

Az hogy ezeket az Indiánokat megölték, egyáltalán nem volt meglepő. Soha nem is tekintették embereknek őket. A nők „squaw”-ok, voltak, a férfiak „bakok.” A gyerekek? Ők még kevesebbet számítottak. Őket is le kellett ölni, mert mint ahogy Chivington szerette mondani, „A petékből tetvek lesznek.”

És téves lenne azt gondolni, hogy ez csak a múlt. Az amerikaiak egy jelentős részének egy iraki (vagy egy "harmadik világ"-beli) élet ma is pontosan ugyanennyit ér.Címkék: Végjáték

Találatok: 1647 | Bővebben...


 
3. oldal / 4
« ElsőElőző1234KövetkezőUtolsó »
Blog about joomla | IDOBlog - blog for joomla 1.5